Tazeliği garanti eden saklama yöntemleri, her zaman lezzetli bir kahve deneyimi yaşatır. Hangi kahveyi seçeceğinize ya da hangi demleme ekipmanını kullanacağınıza zaman ayırdığınız kadar doğru saklama yöntemini kullanmak için de gereken özeni göstermelisiniz.
- Unutmayın! Paketini açtığınız andan itibaren aroması havaya karışan kahve, eş zamanlı olarak bayatlamaya başlar.
Lezzet ve aromasının sırrı tazelik olan kahveler, ambalajı açıldıktan sonra en temel ve basit yöntemlerle son kullanma tarihine kadar korunabilir. Her zaman ideal bir kahve deneyimi yaşamak için kahvenin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği bilinmelidir.
Kahvenin Tazeliği Nasıl Korunur?
Satın alınan kahveyle ilgili yaşanan en büyük kaygı tazeliğini muhafaza etmektir.
- Kavrulmuş çekirdekler için önerilen saklama süresi 2 ay
- Öğütülmüş ve paketlenmiş kahve için ideal saklama süresi 15 gündür.
Yoğun aroma ve ideal bir tazelik için nemli ve ıslak ortamdan kesinlikle uzak durulmalıdır. Kuru ve oda sıcaklığından daha serin bir alan, kahvenin saklanması için doğru adrestir. Hava almayan ve ışıktan etkilenmeyen saklama malzemeleri kullanarak tazelik maksimum süre korunabilir.
- Kahve çekirdek olarak alındıysa demlemeden hemen önce öğütülmeli ve ihtiyacın dışında kalan kısım çekirdek olarak muhafaza edilmelidir.
- Kahve ne kadar taze olursa tadı o kadar güzel olacaktır.
Bu genel kural için kahvenin tazeliğinin korunmasına önem verilmelidir.
Kahvenin Tazeliğini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
İnsanlar için olmazsa olmaz “güneş ışığı” ve “oksijen” kahvenin tazeliğini etkileyen iki temel faktördür. İdeal kahve tazeliği için;
- Hava hareketi azaltılmalı
- Sıcak hava etkisi sınırlandırılmalı ve
- Kahvenin güneş ışığına maruz kalması engellenmelidir.
Çekirdek veya öğütülmüş kahveyi doğru yöntemlerle saklayarak alışık olduğunuz tat ve aromayı her demlemede yakalayabilirsiniz.
Kahve Nasıl Saklanır?
Taze ve lezzetli bir kahve deneyimi için doğru saklama yöntemleri kullanılmalıdır. Kahvenin saklandığı yer çoğu zaman doğru seçilmez. Örnek vermek gerekirse set üstü ocakların hemen üst kısmındaki kapaklı dolaplar gıda saklamak için uygun değildir. Sıcaklığın kontrol edilemediği tezgâh üstleri de kahve yerleştirmek için çok sık kullanılan yanlış yerlerdir.
Kahveyi paketinde muhafaza edin
Kahveyi nerede ve hangi kapta saklamalıyım diye düşünüyorsanız orijinal paketi saklamak için kullanabilirsiniz. Kahvenin sahip olduğu aromayı ve tazeliği uzun süre korumak için tasarlanan paketler her kullanımdan sonra sıkıca kapatılmalıdır.
Hava geçirmez kaplar kullanın
Cam kavanozlar en ideal saklama kaplarıdır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli kural cam kavanozun güneş ışığına maruz kalmadığı bir yer seçmektir.
Uzun vadeli kullanım için derin dondurucu
Derin dondurucuda kahve saklama fikri sizi düşündürüyorsa önce aldığınız kahveyi küçük porsiyonlara bölmelisiniz. 2 haftadan uzun sürede kullanmayı planladığınız kahveleri hava geçirmeyen kalın kapla paketleyerek oksijenle olan temasını kesebilirsiniz. Sabit sıcaklık ve nemden koruma için paketleri buzdolabı veya derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
Tüketebileceğiniz kadar kahve alın
Kahve depolama işinden rahatsızsanız tüketebileceğiniz kadar kahve satın alın. Kahveyi çekirdek halinde alarak demleme öncesinde öğütmek kahve tutkunlarının her zaman en ideal sonuca ulaşmalarını kolaylaştırır.
Valfli Paketler Ne İşe Yarar?
Kahve paketlerinin üstünde göze çarpan yabancı, valftir. Tek yönlü çalışan ve paket içinde biriken basıncı paket dışına atmaya yarayan valf, paket içine hava girişini engeller. Valfli pakette satın alınan öğütülmüş kahve için en ideal saklama alanları dolap içleri ve çekmecelerdir. Yer seçerken keskin aromasıyla bilinen sarımsak gibi gıdalarla kahve paketlerinin bir arada tutulmamasına özen gösterilmelidir.
Adım Adım Porsiyonlara Bölünen Kahvenin Saklanması
Kahveyi saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hava almamasını sağlamaktır. Pratik olduğu kadar da ekonomik ve en önemlisi uygulanabilir bir saklama yöntemi olan kahvenin porsiyonlara bölünmesi, tüketim miktarı göz önünde tutularak ayarlanır.
1.adım: Satın alınan kahve tüketim alışkanlıklarına uygun olarak 3 veya 4 eşit parçaya bölünür. Porsiyonlar temiz buzdolabı poşetine alınır.
2.adım: Lastik, bant veya poşet tutucu kullanarak her bir porsiyon havası alınarak kapatılır.
3.adım: Porsiyonlara ayrılan ve ağzı kapatılan öğütülmüş kahveler bir kavanoz içine yerleştirilir. Kapağı açılan kavanozun içindeki kahveler bitmeden diğer kavanoza geçilmez.
Porsiyonlara ayrılan kahveleri buzdolabı poşeti yerine;
- Falkon tüplerde veya
- Ucu mantar kapaklı cam baharat tüplerinde saklamak uygundur.
Hemen her evde bulunan ve özellikle bakliyat saklamak için kullanılan vakumlu kavanozlarda kahve saklamak için idealdir. Kavanoz içine konulan kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahveler kapak kapatıldıktan sonra vakumların ve havayla olan temasları kesilir.
Cevabını Herkesin Merak Ettiği Soru: Kahve Buzdolabında Saklanır mı?
Bilinenin aksine kahveyi dolapta saklamak önerilmez. Buzdolabı kahve için nemli bir ortamdır. Ambalajı hiç açılmamış veya uygun şekilde kapatılmış olan kahveler dolapta muhafaza edilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay; derin dondurucudan alınan kahvenin ambalajı açıldıktan sonra yeniden derin dondurucuya koyulamayacağıdır.
- Doğru kahve saklama yöntemlerinin hepsinde uyulması gereken temel kurallar; hava, nem, sıcak ve güneşten korunmadır.
Doğru kapanmamış bir kahve paketinin dondurucuya yerleştirilmesi halinde aromasının ve yağının kaybolması son derece doğaldır. Buzluktan çıkarılan bir kahve paketi, oda sıcaklığına gelene kadar ağzı açılmamalıdır.
Kahveyi vakumlayarak dondurmak
Emek isteyen bu yöntemle kahve çekirdekleri 1 yıl süreyle tazeliğini korur. Vakumlu poşetler kullanarak porsiyonlara bölünen çekirdek kahveler havası alınarak ve üzerine tarih yazılarak buzdolabına yerleştirilebilir. Değişen tüketici ihtiyaçları ve yeni nesil beklentiler göz önünde tutulduğunda gelişen teknolojilerden alınan yardımla gıdaların uzun süre korunması mümkündür.
Kapsül kahveler
Kahveyi nasıl saklayacağını bilmeyenler tercihlerini kapsül kahvelerden yana kullanır. Özel paketleri sayesinde güneş ışığının yanı sıra nem ve oksijenden korunan kapsüller, beğendiği kahveyi saklamak isteyenlere de ilham kaynağıdır.
Hangisini Saklamalıyım? Çekirdek Kahve mi Çekilmiş Kahve mi?
Paket içindeki çekilmiş filtre kahve oda sıcaklığında 1 hafta, buzdolabında 15 gün ve derin dondurucuda 1 aya kadar tazeliğini ve aromasını korur. Kahve tutkunları için önerilen kahvenin çekirdek formunda saklanmasıdır. Hassas kahve aromasını adeta bir zırh gibi içine hapseden çekirdekler, ihtiyaca uygun miktarda demlemeden hemen önce uygun kalınlıkta öğütülmelidir.
Kahve Alırken Dikkat!
Kahve çekirdeğinin kavrulma tarihi lezzetten tazeliğe, keyiften aromaya ve doldu dolu tat almaya kadar her aşamada önemli bir ayrıntıdır. Kavrulan kahve en az 2 gün dinlendirilmeli ve 5-15 gün arasında da tüketilmelidir. Kavrulma tarihinden itibaren 1 ay içinde kahve en ideal tadını korur. Kavrulan kahve çekirdekleri;
- 5.günden itibaren espresso ve
- 10.günden itibaren french pressle demlemeye uygun hale gelir.
Aromasını yitirmeye başlayan bir kahve 3-4 aylık süreçte verimli olsa da 6.aydan sonra istenen performansı gösteremez. Kaliteli, taze, yeni kavrulmuş kahve çekirdekleri doğru şekilde saklanarak ve demleme öncesinde öğütülerek kahve keyfinin sürdürülebilir olmasına katkı sunar.