Kahve içmeyi çok seven ve yeni tatlara açık olanlar eşsiz aromalara sahip filtre kahve çeşitleriyle her güne özel bir deneyim yaşayabilirler. Keyifli molalar yaratmak için fırsat yaratan filtre kahve çeşitleri, günün her saati tüketilebilir.
Bazen bir sohbetin eşlikçisi bazen de düşen enerjiyi yerine getirmek için hazırlanan aromalı filtre kahveler, sıcak suyla buluştukları zaman insana kendini iyi hissettirir.
- Kahve çekirdeğinin ince öğütülmüş hali olan filtre kahve, köpüksüzdür.
- Aromalı filtre kahvelerin tadı daha yumuşaktır.
- Filtre kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli özellik pişirilmeyip demlenerek hazırlanmasıdır.
- Mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olan filtre kahve, dünya genelinde en yaygın şekilde tüketilen türdür.
- Özel kahve çekirdeklerini demlerken su ve kahve ölçüsü doğru kullanıldığında damaklarda uzun süre iz bırakır.
Muazzam bir çekirdek olan kahve, günlük hayatta sıcak, soğuk, sütlü, sade, kremalı, aromalı veya aromasız olarak tüketilebilir.
Yetiştiği Bölgenin Özelliklerini Taşıyan Filtre Kahve Çeşitleri
Çekirdek kahvelerin 3 farklı türü vardır. En yaygın olarak tercih edilen ve bilinen tür Arabica’dır. Arabica çekirdekleri aromatik, hafif ve asiditesi yüksek olarak bilinir.
Robusta ve Liberica çekirdekleri daha az tercih edilmekle birlikte acı ve topraksı tadıyla öne çıkar. Sadece Arabica çekirdeği kullanılarak yakalanamayan bazı aromalar Liberica ilavesiyle elde edilebilir.
- Kahve çekirdekleri öğütülmeden öne kavrulur ve bu esnada asidite düşerken acılık artar.
- Kavrulan kahve çekirdekleri demleme yöntemine uygun kalınlıkta öğütülür.
Yetiştiği bölgenin özelliklerini alan filtre kahve çeşitlerinin tadı, yükselti ve toprak yapısına göre değişir. Her kahve kendine has aromayla ön plana çıkar.
1. Kolombiya Kahvesi
Fındık, meyve ve çikolata notalarının ağır bastığı Kolombiya kahvesi orta asiditeye sahip en çok tercih edilen filtre kahve türü olarak gösterilebilir.
- Kuzey Kolombiya kahvesi fındık ve çikolata notalarıyla beğeni toplar.
- Güney Kolombiya kahvesinde narenciye notaları baskındır.
- Merkez Kolombiya kahvesinde ise en çok hissedilen meyve notalarıdır.
Kafein tüketimini sınırlandırmak isteyen veya sağlık hassasiyeti olanlar için özel olarak hazırlanan Kolombiya Decaf Kafeinsiz, geç saatlerde de kahve içmek isteyenlere önerilir.
Kolombiya kahvesine eşlik eden lezzetler; browni cheesecake, orman meyveli krep, elmalı bisküvi topları, damla çikolatalı kakaolu ve krem karamelli kektir.
2. Brezilya Kahvesi
Kahve üretiminde dünyada ilk sırada yer alan Brezilya, asiditesi düşük ve tarçın notalarının baskın olduğu kahve çekirdekleriyle ünlüdür. Yumuşak içimli kahve 4 farklı bölgede yetişir. Tazeyken kavrulan Brezilya kahve çekirdekleri, her türlü demleme ve tarif için uygundur.
Brezilya kahvesine eşlik eden lezzetler; browni kurabiye, çikolatalı muzlu rulo pasta, marlenka, fıstıklı lokumlu kurabiye ve peynirli tosttur.
3. Etiyopya Kahvesi
En lezzetli filtre kahve sıralamasında öne çıkan Etiyopya kahvesi, yoğun olarak Sidamo, Yirgacheffe ve Kochere bölgelerinde yetişir.
- Sidamo çekirdekleri orta yüksek asiditeye sahiptir. Hafif içime sahip kahvede meyve ve badem notaları öne çıkar
- Yirgacheffe çekirdekleri karışık aromalara sahiptir. Tatlı ve çiçek aromalarıyla öne çıkan kahveler hazırlamak için en uygun çeşittir.
- Kochere çekirdekleri orta asiditeye sahiptir ve dengelidir. Karışık meyve ve narenciye notalarının baskın olduğu kahveler hazırlanabilir.
Kendine has lezzetleri olan Etiyopya kahvesi dünya genelinde en az Brezilya ve Kolombiya kahvesi kadar tercih edilir.
Etiyopya kahvesine eşlik eden lezzetler; piyano kek, bol malzemeli krep, reçelli kuru pasta, malaga, antep fıstıklı kurabiye ve yumurta & bacon & sosis üçlemesidir.
4.Guatemala Kahvesi
Nemli topraklarda yetişen ve yüksek asidite değerine sahip olan Guatemala kahvesi acı kakao, çikolata ve fındık notalarıyla benzerlerinden ayırt edilir. Lezzetini yetiştiği bölgenin topraklarından alan kahve, doğru muhafaza edilmesi şartıyla uzun süre ilk günkü tazeliğini korur.
Guatemala kahvesine eşlik eden lezzetler; beyaz çikolatalı browni, biscotti, baklava cheseecake, milföylü pasta ve omlettir.
5. Kenya Kahvesi
Sönmüş yanardağlardan zengin mineralli toraklarda yetişen Kenya kahvesi, güçlü asidite ve narenciye notalarına sahiptir. Uzmanlar tarafından geçer not alan çekirdekler, dünyanın en kaliteli kahvesi olarak nitelendirilir. Kenya kahvesi;
- E (Elephant)
- PB (Peaberry)
- AA kahvesi olarak 3 farklı türe ayrılır.
Kenya kahvesine eşlik eden lezzetler; tiramisu cupcake, fudge, çikolatalı cheseecake bonbonu, tarçınlı ve havuçlu kektir.
6. Endonezya Kahvesi
Orta seviye asidite oranına sahip olan Endonezya kahvesi dünya genelinde beğenilerek tüketilir. Sumatra kahvesi en çok tercih edilen çikolata ve meyve aromalı Endonezya kahvesidir.
Endonezya kahvesine eşlik eden lezzetler; çikolatalı donut, bagel, peynirli milföy çubukları, kruvasan, mozaik kek ve yulaf ezmeli magnoliadır.
7. Afrika Kahvesi
Dolgun bir tat ve meyvemsi yoğun aromaya sahip olan Afrika çekirdekleri, bölgenin sahip olduğu iklim ve toprağın özelliklerini barındırır. Hafif gövdeli çekirdeğin görünümü parlak, tadı asidik ve meyvemsi notalarla dengelidir. Afrika’da Kenya ve Etiyopya’ya ek olarak kahve yetişen bölgeler;
- Uganda
- Rwanda
- Burundi
- Tanzanya
- Zimbabve
- Yemen’dir.
Afrika kahvesine eşlik eden lezzetler; çikolatalı pancake, fındıklı kinoa bar, domatesli kiş, tahinli çörek, krem karamel ve meyveli çöreklerdir.
Filtre Kahve Nasıl İçilir?
Kaliteli ve damak tadıyla uyumlu çekirdeklerden öğütülmüş filtre kahveler, farklı demleme teknikleri kullanılarak kısa sürede hazırlanabilir. Önceden sıcak suyla ısıtılmış fincan kullanılarak demlenen kahve daha uzun süre sıcak kalır.
- Krema severler hazırladıkları kahvenin üstüne krema ilave ederek tüketebilirler. Aromatik tatlar sevenler doğru kahveyi seçerek hazırlama aşamasında kahvenin içine şurup ilave edebilirler.
Doğru ölçüyle hazırlanan filtre kahveler damakta iz bırakır. Sert kahve sevenler önerilen miktarın üzerine çıkabilirler. Tercihini yumuşak içimden yana kullananlarsa su ve kahve miktarında uygun değişikliği yapabilirler.
- Tavsiye edilen orta sertlikte filtre kahve hazırlama ölçüleri 7 gram kahve ve 125 ml sudur.
Filtre kahve demlemenin püf noktaları; Kaliteli kahve çekirdeklerinden öğütülmüş bir filtre kahve doğru demleme teknikleriyle hazırlandığında ortaya eşsiz bir lezzet çıkar.
- Ön demleme; kahve aromasının daha net bir şekilde açığa çıkmasını sağlayan yöntemde tüm kahveyi ıslatacak kadar su kahvenin üzerine dökülerek 30 saniye beklenir. Bu sürenin sonunda kalan su eklenerek demleme işlemi sürdürülür.
- İdeal sıcaklık; kaynayan su kahvenin üzerinde doğrudan eklenirse acı bir tat oluşur. Su kaynadıktan sonra 30 saniye kadar beklemek gerekir. Lezzetli bir kahvede kullanılacak suyun ısısı 90-95° olmalıdır.
- Saklama koşulları; satın alınan kahvenin uzun süre tazeliğini koruması için önerilen saklama koşullarına uyum sağlamak gerekir. Kahve hava almamalı, nemli ve sıcak ortamda bırakılmamalıdır.
- Filtre seçenekleri; damak zevkine uygun olarak hazırlanacak kahve metal, kâğıt veya bez filtre kullanılarak demlenebilir.
Doğal, lezzetli ve sağlıklı bir filtre kahve damak tadına uygun lezzet eşlikçileriyle keyifli bir deneyime dönüştürülebilir.