Damak zevkine uygun kahve çekirdeklerini yeni nesil kahve demleme ekipmanlarıyla bir araya getirerek gün boyu keyifli molalar yaratılabilir. İyi bir kahve için doğru demleme tekniği ve yardımcı aksesuarlarla tat üzerinde istenen sonuç elde edilebilir.
Geleneksel kahve demleme malzemelerine eklenen yeni nesil alternatifler, kahve çekirdeklerinin aromasını daha fazla açığa çıkararak, her sefer akılda kalıcı bir kahve deneyimi yaşatmayı vadeder.
3.dalga kahve akımı adı verilen bölgeye, kültüre, ülkeye, alışkanlıklara ve damak tadına uygun demleme ekipmanları sayesinde nitelikli kahveler adeta bir sanat eseri gibi her zevke hitap edecek şekilde fincanları doldurur.
Kahve Bir Tüketim Ürünü mü Yoksa Bir Sosyalleşme Aracı mı?
Kahve çekirdeği üretiminden hasadına, kahve demlemeden sunumuna kadar bir tüketim ürünü olmaktan çıkarak sosyalleşme aracı olarak değer kazanan kahve çeşitleri zengin tat, koku ve aroma çeşitliliğine sahiptir.
Kahve çekirdeklerinin demleme yöntemine uygun şekilde kavrulması ve öğütülmesi elde edilecek sonuca doğrudan etki eder. Buna göre;
- İri taneli kahveler için Chemex, Aeropress veya French Press
- Orta taneli kahveler için V60
- İnce taneli kahveler için Mocha Pot
- Çok ince taneli kahveler için cezvede demleme tercih edilmelidir.
Kahve çekirdeğinin suyla temas şekli kadar öğütülme kalınlığı ve hazırlama süresi de demleme yöntemleri arasındaki farkı hissedilir kılar.
Chemex Demleme Tekniği Nedir?
2000’li yıllarda popüler olan chemex demleme tekniğinin lezzet anahtarı, demleme süresi olarak önerilen 2 dakika 20 saniye kuralıdır. Suyun kahveyle buluştuğu an bir zamanlayıcı yardımıyla aroması ve tadıyla damaklarda yer edecek bir fincan kahve hazırlanabilir. Chemex ile demleme yaparken;
- 150 ml’lik fincana
- 1 çay kaşığı öğütülmüş kahve ilave etmek gerekir.
Otomatik, cam tutacaklı ve ahşap chemex modelleri, demlenen her yeni kahvede hayranı olunan tadın ortaya çıkmasını sağlar. Kâğıt filtreler tek kullanımlık ve metal filtreler uzun ömürlüdür. Kahvede yeni tatlar denemeye hazırsanız chemex demleme yöntemiyle her güne özel lezzetli sunumlar eşliğinde yeni keşifler yapabilirsiniz.
Aeropress İle İçimi Rahat Yumuşak Kahveler
Basınç yöntemiyle kahve demleme imkânı sunan aeropress, 2005 yılından bu yana kullanılmaktadır. Hızlı demleme imkânı sunan yöntem sayesinde acılığı olmayan, içimi rahat, yumuşak ve aroması yoğun hissedilen kahveler hazırlanabilir. İdeal sonuca ulaşmak için önerilen oranlar;
- 50 ml su ve
- 18 gram kahvedir.
Karıştırılan kahvenin üzerine yerleştirilen basınç aparatı demlenen kahvenin altta kalan bardağa akmasını sağlar.
En Pratik Kahve Demleme Ekipmanı: French Press
Ev kullanımında en yaygın demleme yöntemi kuşkusuz french presstir. Hazırlanacak kahvede istenen lezzet ve aromanın yakalanabilmesi için;
- 200 ml suya
- 1 yemek kaşığı öğütülmüş kahve eklemek gerekir.
Kahve ve kaynamış su french presse eklenir. Bir kaşık yarımıyla karıştırılır ve demlemeye bırakılır. 4.dakikanın sonunda press işlemi yapılır ve fincana alınan kahve içmeye hazırdır.
En Hızlı ve En Masrafsız Kahve Demleme Ekipmanı: V60
Pratik kahve demleme yöntemlerinden birisi olan V60 ilk olarak Japonya’da kullanılmıştır. Filtre kâğıdı yardımıyla hazırlanacak kahve için tavsiye edilen oran;
- 250 ml su ve
- 18 gram kahvedir.
Suyun önce 50 ml’lik kısmı kullanılır ve 30 saniye beklenir. Bu aşamada kahvenin sahip olduğu aromasını tamamen açığa çıkarması sağlanır. Ardından tüm su kahvenin üzerinde gezdirilir ve 3 dakikanın sonunda içime hazırdır.
Ocak Üstü Kahve Demleme Yöntemi: Mocha Pot
Geleneksel İtalyan kahvesi espressoya yakın içecek elde etmek için kullanılır. Ocaktaki ısıyla oluşan su buharı kahvenin demlenmesini sağlar. Öğütülmüş kahve ve soğuk su konarak hazırlanan kahvelerin içimi sert ve aroması yoğun olur. Yaklaşık 3-4 dakika süren kahve hazırlığı fokurdama sesiyle kendini belli eder. Kullanım kolaylığı ve dayanıklılığıyla öne çıkan ürün, kahveyi evinden ve çalışma masasından eksik etmeyenler için güzel bir hediye seçeneğidir.
Kahve Telvesinin İçecekten Ayrılmadığı Demleme Yöntemi: Cezve
Kahve yapılışı bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye değişse de cezve yaygın olarak tercih edilen bir kahve demleme ekipmanıdır. Kullanılacak kahvenin çok ince taneli çekilmiş olması gerekir. Bu yöntemle pişen kahvelerde telve sudan ayrılmaz. Kahvenin köpüklü olması isteniyorsa kullanılan suyun oda sıcaklığında olması tercih edilmeli ve pişmeye başlayan kahve karıştırılmamalıdır.
3.Dalga Kahve severlerin Havalı Tekniği: Syphon
İki parçalı demleme setiyle diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında çok sıcak kahve elde edilir. Kahvenin yanmaması için suyun ısısı 94° olmalıdır. 45. ve 90.dakikalarda karıştırma yapılır ve ardından demlenen kahve fincana alınır.
Kapsüllü Makineler
Ev ve iş yerlerinde pratik kahve hazırlığı sağlayan kapsüllü makinelere yerleştirilen kahveler basınçlı suyu geçirerek kısa sürede damak tadına uygun kahvenin tüketilmesini kolaylaştırır.
Müthiş Bir Deneyim İçin Filtre Kahve
Ofislerde ve evlerde tercih edilen demleme yöntemiyle kahvenin aroması ve tadına varılır. Hazırlanması son derece kolay olan demleme işlemi müthiş bir kahve deneyimi yaşatır. Tercihini pürüzsüz ve rafine kahveden yana kullananlara filtre kahve makinesi kullanması önerilir.
Yeşil Çekirdekten Kavrulmuş Çekirdeğe Kahve Mucizesi
Kahve severler için mucize olarak nitelendirilen kahvenin yeşil çekirdekten kavrulmuş çekirdeğe dönüş hikâyesi, aynı zamanda bir lezzet sırrıdır. Sektöre endüstriyelleşme hâkim olsa da tencerede ve ateş üzerinde kavurma yöntemi kullanılmaya devam edilmektedir. Bu durum kahvenin evde damak tadına uygun olarak kavrulabileceğinin en net göstergesidir.
- Tamburlu makinelerle ve
- Hava ile kurutma yöntemleri ortalama 6 ila 20 dakika içinde kahve çekirdeklerinin kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Kahve çekirdeklerinin yeşilden sarıya, kahverengiden siyaha renk değişimi süreci
Kavurma işlemi sayesinde yeşil çekirdek içindeki nem buharlaşarak kahveye yoğunluk kazandırır.
Isının etkisiyle hacimsel değişime uğrayan çekirdeklerdeki yağ ve şeker açığa çıkar. Yüzey alanının büyümesi demleme sırasında kahve tadının suya geçmesini kolaylaştırır.
Yeşil çekirdekler ısıya maruz kaldıkça önce sarıya, ardından açık ve koyu kahverengiye ve son olarak siyaha doğru renk değişimi yaşar.
Yüzeyde yağın görünür hale geldiği kahve çekirdekleri kavrulmuştur denebilir. Açık, orta ve koyu kavurma işlemi farklı ısılarda tamamlanır.
Açık kavurma; 180-205° sıcaklıkta tamamlanır. Kahvenin sahip olduğu tüm lezzet ve aromanın açığa çıkmasını sağlayan yöntemdir.
Orta kavurma; 210-220° sıcaklıkta tamamlanır. Bu kahveler aroma, tat ve asidite yönünden son derece uyumludur.
Koyu kavurma; 240-250° sıcaklıkta tamamlanır. Bitter tat ve kahve yağını ağızda hissetmek isteyenlerin tercihidir. Espresso harmanlarında koyu kavurma kullanılır.
Kavurma derecesinin kahvenin sahip olduğu kafeine az ya da çok katkısı olmaz. Kısaca kahve çekirdeğinin kafein oranı kavrulmayla değişmez.
En Popüler Kahve Çeşitleri Nelerdir?
Son yıllarda zenginleşen kahve kültürü sıcak sohbetlerin en önemli eşlikçisidir. Kahve çeşitleri kafa karıştırıcı gibi düşünülse de temelde 3’e ayrılır. Bunlar;
- Espresso bazlı kahveler
- Filtre kahveler ve
- Çözünebilir kahvelerdir.
En popüler kahve çeşitleri arasında; espresso, americano, cappuccino, frappe, latte, macchiato, mocha, marocchino, filtre kahve, çözünebilir kahve, soğuk kahve ve Türk kahvesi sayılabilir.