Türk kahvesi kültürümüzde önemli bir konuma sahiptir. Kokusuyla mutfakları büyüleyen telvesiyle sıra dışı lezzetler sunan Türk Kahvesi, milletimizin bazen yemek sonrası bazen yemek öncesi bazen de gün içerisindeki bir vakitte tükettiği bir kahve türüdür.
Yaklaşık 500 sene öncesinden yola çıkarak günümüzde mutfaklarımızda yerini alan Türk kahvesinin hikayesinden bahsetmekte fayda var.
- Türk kahvesi, Türkler tarafından icat edilen özel pişirme yöntemine verilen addır.
Türk kahvesi telvesi, köpüğü ve hazırlanış biçimi açısından diğer kahve türlerinden farklıdır.
Bu makalemizde sizlere Türk Kahvesinin kısaca tarihçesi ve özelliklerinden bahsederek, sütlü bir Türk Kahvesinin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Türk Kahvesi Mutfağımıza Nasıl Geldi?
Türk kahvesi daha önceleri Arap Yarımadası’nda kahve meyvelerinin toplanıp kaynatılmasıyla yapılmaktaydı. Fakat günümüzde ise bakır cezvelerde kaynatılarak köpüklü bir şekilde servis edilmekte.
Türk kahvesinin 500 sene önce ortaya çıktığından bahsetmiştik. Bu hikaye ise şöyle gerçekleşmiş. 1543 yıllarında Yemen Valisi Özdemir Paşa Yemen topraklarında kahveyle tanışmış. Kendisi daha önce tatmadığı bu sıcak içeceği deneyimleyince lezzetine hayranlık duyarak İstanbul’a götürmeye karar vermiş.
İstanbul malumunuz birçok kültürün harmanlandığı kozmopolit bir şehir olunca kahveyi de kendilerine has yöntemlerle pişirmeye karar vermişler. O dönemlerde kahveyi pişirmek için güğümler kullanılır, sonrasına çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulur ve dibeklerde dövüldükten sonra bakır kaplarda ikram edilirmiş. Zamanla saray mutfağına da girdikten sonra günümüzde içtiğimiz Türk Kahvesinin şöhreti Anadolu coğrafyasında hızla yayılmaya başlamış.
1554 yıllarına gelindiğinde ise ilki Tahtakale’de olmak üzere sonrasında civar semtlere de yayılan kahvehaneler insanların edebiyat, sanat gibi birçok kültürel etkinlikleri planladığı ve icra ettiği mekanlar haline gelmiş. Hatta o dönemlerde şairler şiirlerini ilk kez kahvehanelerde okuyarak halka sunarlarmış. Zamanla bu kahvehaneler keyif ehli insanların muhabbetlerine de konu olmaya başlayınca bir dönem siyasi yaptırımlar neticesinde kapalı kalmış.
Türk kahvesinin şöhreti sadece yaşadığımız coğrafyada değil Osmanlı tüccarları vasıtasıyla Avrupa’ya kadar yayılmış.
Kahvehaneler Türk kahvesinin hızla yayılmasına ve Türk mutfağına dahil olması konusunda önemli rol oynamıştır.
Türk kahvesinin kısaca hikayesi bu şekilde. Şimdi gelelim Türk Kahvesinin özelliklerine.
Türk Kahvesinin Özellikler Nelerdir?
- Orta ve Güney Amerika kaynaklı ve arabica türü olarak adlandırılan Türk Kahvesi üst düzey kaliteye sahip kahve çekirdeklerinin öğütülüp kavrulmasıyla çok ince bir şekilde öğütülür.
- Türk Kahvesi telvesiyle beraber ikram edilen bir kahve türüdür.
- Çok ince öğütüldüğünden dolayı sert bir kahvedir.
- İçerdiği kafein sayesinde kolesterol seviyesindeki düzensizliği önler.
- Sindirim sistemini rahatlatarak dinç olmanızı sağlar.
- Günde iki fincan tüketildiğinde şeker hastalığı riskini minimum düzeye indirger.
- Dibek, melengiç gibi türleri vardır.
- Bakır cezve kullanılarak pişirilir ve köpüklü ikram edilir.
Türk kahvesinin özelliklerini bu şekilde listelemek mümkün.
Türk kahvesi pişirilme usulü bakımından dünyadaki en eski kahve türü olarak bilinmekte.
Bildiğiniz üzere İngilizler, günün belli saatlerini çay içmeye ayırırlar. Bizim kültürümüzde ise kahvaltı sonrası Türk Kahvesi içmek yerleşik bir adettir. Hatta kahvaltı kelimesi kahve altı tamlamasından ortaya çıkmıştır.
Şimdi gelelim sıra dışı aroması kendine has yöntemiyle Türk kahvesi yapımına. Türk kahvesi sade orta ve şekerli olarak üç türde yapılır. Bu üç türü de sert ve acı olarak değerlendirenler için mükemmel bir yol bulunmuştur Sütlü Türk Kahvesi!
Sütlü Türk Kahvesi oldukça yumuşak içimli ve sıra dışı lezzete sahip bir kahve türüdür. Peki bu yumuşak içimli kahve nasıl yapılır?
Sütlü Türk Kahvesi Yapımı
Sütlü Türk kahvesi yapmak oldukça basittir. Yapım aşamalarını ise şöyle listeleyebiliriz:
- Ölçek olarak fincan kullanıyoruz ve ikram edilecek kişi sayısına göre fincanın içerisine süt ekleyerek bakır cezvemize ilave ediyoruz.
- Ocağımızın altını kısık ateşte açıyoruz
- Süt biraz ısındıktan sonra yine kişi sayısına göre her bir kişi için bir çay kaşığı kahve ilave ediyoruz.
- Kahve ilave ettikten sonra şekerli tercihler için şekerde ekleyebilirsiniz.
- Şimdi de acele etmeksizin yavaşça karıştırıyoruz.
- Bir müddet sonra kahve köpürmeye başlayacaktır.
- Kahve köpürmeye başladığında köpükleri fincanlara boşaltıyoruz.
- Köpükleri boşalttıktan sonra ise cezvemizi tekrar ocağa koyuyoruz.
- Kahve tekrar kaynadıktan sonra fincanlara kahveyi dökebiliriz
Sütlü Türk Kahvesi nasıl yapılır sorusunun cevabını bu şekilde maddeledik. Sizlerde evlerinizde bu yumuşak içimli kahveyi yapabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun…