HARIO V 60 kahve demleme ekipmanları arasında yer alan özel bir üründür. Bu ekipmandan elde edilen kahvenin kendine özgü bir lezzeti bulunur. Hario kâğıt filtresi aracılığı ile demleme gerçekleştirilir.
Demleme sırasında değişkenlerin kontrol altında tutulması istenilen lezzette bir kahve elde edebilmek açısından önem taşımaktadır. Suyun sıcaklığı, demlenecek kahve miktarı ya da demleme süresi her biri lezzet üzerinde ayrı ayrı etki etme gücüne sahip değişkenlerdir.
HARIO V 60 ile Kahve Demleme
Bu kahve ekipmanı da filtre kâğıdı üzerinden demleme yapılmasına imkân tanır. Filtre kağıdında oluşma ihtimali bulunan kâğıt kokusunun ortadan kaldırılması Hario V60 demleme yöntemi açısından da geçerlidir. HARIO V 60 ile Kahve Demleme aşamaları şu şekildedir.
• Filtre kağıdının öncelikle sıcak sudan geçirilmesi demleme işleminin de ilk aşamasıdır. Filtre kahve çekirdeğinden biraz daha ince çekilmesi gereken kahve çekirdekleri ile hazırlanan bu kahve, oldukça lezzetli bir tat elde edilmesine izin vermektedir.
• Filtre kâğıdı Hario’ya yerleştirildikten sonra bol sıcak sudan geçirilmesi gerekir. Aynı şekilde fincan için de bu uygulamanın yapılması uygun olmaktadır.
• 18 gramlık bir kahve için 300 mililitre su demleme sırasında yeterli olur. Suyun sıcaklığı ise 94 santigrat derece olmalıdır. Demleme süresi merak edildiğinde ise 2,5-3 dakika aralığında bir demlenme istenilen lezzette bir kahve için yeterli olur.
• Çekirdek kahveler filtre kahve çekirdeklerinden biraz daha ince çekilmek sureti ile filtre kağıdına konulmalıdır. Öncelikle ise filtre kağıdı Hario’ya yerleştirilir. Fincanın üzerine Hario konulduktan sonra ise her ikisi birden tartının üzerine alınmalıdır. Daha sonra kahve çekirdekleri düz bir kahve yatağı şeklinde kâğıda konulur.
• Tartının açılmasının ardından ise saatin başlatılması gerekmektedir. 80 mililitre su hızlı bir biçimde ve kahvenin tamamını kapsayarak dökülür. Su dökme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de içeriye doğru suyun dökülmesidir. Halka şeklinde dökülen suyun ardından kahve çekirdeklerinin de karıştırılması gerekir.
• Kahve çekirdekleri karıştırılırken tahta bir kaşıktan yardım alınmalıdır. Karıştırma işlemi sert hareketlerle yapılmalı ve hızlı davranılmalıdır. Bu süreçte ise yaklaşık olarak 40 saniye kadar suyun akıtılması gerekecektir.
• Demleme işlemi sırasında yüzeyde siyah kümeleşmelerin olması normaldir. Bu kümelerin yok edilmesi içinse kalan su dökülürken üzerlerine gelecek şekilde hareket edilmelidir. Toplam sürenin 1.45’i gösterene kadar yavaş bir şekilde suyun dökülmesi gerekir. Su dökülürken dışa doğru dairesel hareketler yapılmalı ve halka şeklinde dökülmelidir.
• Bu işlemler tamamlandıktan sonra ise Hario iki elle tutularak fincanın ağzına sert bir şekilde vurulması gerekir. Bu demleme işlemi sırasında toplamda 2,5-3 dakikalık bir zaman aralığına gerek duyulacaktır.
• Fincana dökülen kahvenin aromasının her yere eşit miktarda dağılması istenir. Bu eşitliği yakalamanın yolu ise fincanın birkaç defa sallanmasıdır.
Kahve demlenirken her zaman önemsenmesi gereken durumlardan biri de ekipman temizliğidir. İyi temizlenmemiş bir ekipman istenilen lezzetin oluşmasına engel teşkil eder. Bu sebeple de her demleme işleminden sonra kahve ekipmanlarının özenle sıcak sui le temizlenmesi gerekir.
Aksi durumda ekipmanları içine işleyen kokular ortaya çıkacak kahve lezzetini bastırır. Bu durumda da kahve meraklıları için istenmeyen lezzetler elde edilir. Kahve ekipmanlarının işi bittikten sonra sıcak su ile yıkanarak temizlenmesi gerekir.
Kahve demleme yöntemleri açısından en önemli problem ekstraksiyonun kontrolüdür. Ekstraksiyon iki yolla kontrol altında tutulabilir. Kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutu ve demleme süresine bağlı olarak bu unsur kontrol edilebilmektedir. Ekstraksiyonun fazla olması kahveyi acı yapar. Az ekstraksiyon ise ekşi bir kahve elde edilmesi ile sonuçlanırken tat açısından da yetersizlik söz konusu olur.