Üçüncü nesil kahvelerin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte insanların kahveye bakış açısı neredeyse tamamıyla değişti. Aromalı ve lezzetli filtre kahveler demleme süreçlerindeki farklarıyla damaklara yeni bir tat yeni birer lezzet notaları getirmiş durumda. Bu makalemizde sizlere bir İtalyan kahvesi olarak bilinen oldukça sert bir içime sahip olan espresso kahveyle, filtre kahve arasında demleme, aroma, ve kullanılan malzemeler açısından ne gibi farklar olduğundan bahsedeceğiz.
Öncelikle bu kahveleri teker teker ele alalım ve özelliklerinden bahsedelim
Espresso Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Espresso günümüzde birçok kahvenin yapım aşamasında kullanılan popüler bir kahvedir. Telaffuzundan da fark edeceğiniz üzere espresso bir İtalyan kahvesidir.
Espressonun içimi ise oldukça serttir. Sert olmasının asıl sebebi içerdiği kafein oranının yüksek olmasıdır.
Espressonun özelliklerinden bahsetmek gerekirse şu şekilde maddeleyebiliriz:
- Espresso basınçlı demleme yöntemleriyle demlenene bir kahve türüdür.
- Basınçlı demlenmesinden dolayı hızlıca kahve içmek isteyenler için ideal bir seçimdir.
- Espresso demlenirken ince öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılır, tadının acı ve içiminin sert olmasının bir nedeni de budur.
- Birçok kahvenin yapımında öz olarak kullanılır. Bu kahveleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Americano
- Latte
- Cappuccino
- Macchiato
- Flat White
- Mocha
- Espressoyu sade tercih edenler genellikle gün içerisinde enerjisinin yüksek olmasını isteyenlerdir. İçerdiği kafein oranının oldukça fazla olmasından dolayı tükettiğiniz bir fincan espresso gün içerisinde sizi gayet zinde tutmaya yeterlidir.
- Bu kahveyi sert ve acı bulanlar, espressoyu sütle yumuşatmaktadır. Bu sayede içimi oldukça keyifli bir hale gelir.
- Espresso doğrudan yoğun ve konsantre bir yapıda değildir, bu hale gelebilmesi için belli başlı aşamalardan geçmektedir. Bu aşamalar krema ve sıvı olmak üzere iki kısımdır.
- Krema: Bu tabakanın rengi altın veya kahverengidir. Bu tabakada çekirdekten çıkan yağlar, proteinler ve melaodin bulunur. Kahve severle krema konusunda adeta ikiye ayrılmış durumdadır. Bazı kahve severlere göre krema olmazsa olmazken bazıları ise kremanın kahve tadını giderdiğinden şikayetçidir.
- Sıvı: Bu katman espressonun sıvı katmanıdır. Bu bölümün en önemli özelliği kahveye aromasını vermesi ve kahvenin asidite oranını belirlemede başrol olmasıdır. Bu katman içerisinde gövde ve kalp bölümlerini barındırır. Bu bağlamda espressonun gövdesi kahvenin orta bölümünü oluşturur ve rengi karamel rengine yakındır. Kalp bölümü ise daha koyu bir yapıda olup kahvenin alt kısmını oluşturur.
Filtre Kahve Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Bir filtre kullanılarak demlendiğinden dolayı kendisine ad verilen filtre kahve içimi oldukça makul bir kahve türüdür. Filtre kahveler içerisinde barındırdığı aromalar sayesinde farklı notaları damaklarınızda hissettirebilecek bir yapıdadır. Demlenme şekillerine göre aromaları da değişkenlik göstermektedir.
Filtre kahvenin özelliklerini şu şekilde listeleyebiliriz.
- Filtre kahveler, kahve çekirdeklerinin öğütülmesi sonucunda bir filtreden geçirilerek tortulardan arındırılması suretiyle sıcak su kullanılarak demlenen kahvelerdir.
- Filtre kahvelerin birbirinden farklı birçok demlik çeşidi bulunmaktadır.
- Filtre kahvelerde kullanılan kahve çekirdekleri yetiştirildiği coğrafyanın karakteristik özelliklerine göre lezzetlenir.
- Filtre kahveler yumuşak içimli ve aromalı bir yapıdadır.
- Kafein oranı bakımından oldukça dengeli olan filtre kahveler, içerisine farklı malzemeler katılarak farklı lezzetler sunabilmektedir.
- Filtre kahve demleme süreci, zaman bakımından tasarrufludur. Beş dakika gibi bir süre sonucunda filtre kahve içebilmeniz mümkündür.
Espresso ile Filtre Kahve Arasındaki Farklar
Espresso ile filtre kahve arasında en bariz fark kafein oranlarından ve öğütme şekillerinden kaynaklı olarak sertlik farkıdır. Espresso içimi daha sertken filtre kahvenin içimi oldukça yumuşaktır. Bu iki kahve türü arasındaki farkları maddeler halinde şöylece sıralayabiliriz.
- Temelde espresso ile filtre kahve birbirine benzemektedir. Fakat espresso yüksek basınçta demlenirken, filtre kahve damıtma ve süzdürme yöntemleriyle yavaş bir biçimde demlenir.
- Bu demleme süreleri karşılaştırıldığında yüksek basınçla demlenen espresso, damıtılarak demlenen filtre kahveden daha hızlı bir şekilde demlenmektedir.
- Filtre kahvenin asidite oranı espressoya kıyaslandığında oldukça düşüktür.
- Filtre kahveden birçok aroma tadılır fakat espressonun aroması standarttır.
- Espresso yapısı itibariyle oldukça yoğun bir kıvamdadır. Filtre kahve ise espressoya göre daha az yoğunlukta ve berrak bir biçimdedir.
- Filtre kahve demlenirken bir yemek kaşığı kahve ve bir su bardağı sıcak su kullanılır. Fakat espressoda bu kadar fazla kahve ve su kullanımına gerek duyulmamaktadır.
- Filtre kahve kolay ve yumuşak içimlidir. Bunun sebebi demlenme aşamasında kahve çekirdeklerinin yağını absorbe etmesi ve nefis kahve kokusunu muhafaza etmesidir. Espresso ise daha sert ve kafeini yoğun bir yapıdadır.
- Filtre kahveler French press, chemex, V60 gibi demliklerle demlenebilir. Bu demliklerin yanında ihtiyaç duyacağınız ekstra malzeme ise sadece filtredir. Bu yönüyle filtre kahveler cebi yakmayan ekonomik bir konumdadır. Espresso için ise kahve makinelerine ihtiyaç duyulur. Bu makinelerin fiyatları değişkenlik gösterebilir. Fakat makinelerin tükettiği elektrik ve belli standartlarda kahve verememesi makinenin olumsuz yönlerindendir. Bu durumdan dolayı espresso severler için makineden daha ucuz ve pratik bir yöntem keşfedilmiştir. Yüksek basınçla demlenebilen espressolar Moka Pot yardımıyla elektriğe ihtiyaç duyulmadan demlenebilmektedir.
- Espresso anında kafein ihtiyacınızı giderebilirken filtre kahvede bu süre bir müddet uzamaktadır.
Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar bu şekilde özetlenebilir. Sizlerde hızlıca kafein ihtiyacınızı gidermek ve anında dinç hissetmenizi sağlamak istiyorsanız seçiminiz espressodan yana olmalı. Fakat aromalı ve yumuşak kahve taraftarıysanız kahve kokusunu seviyorsanız bu durum da sizin tercihiniz filtre kahveden yana olmalı.
Şimdiden tüm okurlarımıza afiyet olsun ….