Dünya kahve üretiminde üst sıralarda yer alan Guatemala, Amerika kıtası kahve üreticisi ülkeler olan El Salvador ve Kolombiya’dan sonra gelir. Bölgeye özel aromayla tanınan Guatemala kahvesi, filtre kahve severlerin tercihlerini şekillendirir.
- Çok yağışlı iklimin ve yüksek nem oranının sağladığı doğal asiditenin
- Yumuşak, orta içim ve
- Yüksek aromatik tatla buluştuğu Guatemala kahvesi espresso harmanları içinde de kendine yer bulur.
Yetiştirilen yüksek kalitedeki çekirdekler ülkenin en büyük gelir kaynağı olmuş ve bu durum kahve endüstrisine ivme kazandırmıştır. Alanında ustalaşmış bölge halkı, üretim standartlarını her geçen gün geliştirmek için büyük çaba sarf etmektedir.
Guatemala Kahve İle Tanışıyor!
Guatemala, 1700’lü yılların başında kahveyle tanışmıştır. İlk kez yaşam alanlarına renk katması için dekoratif amaçlı kullanılan bitki, ülkedeki endüstri arayışıyla birlikte süs olmaktan çıkmış ve gerçek kullanım amacına ulaşılmıştır.
- Hükümet 1860’lı yıllarda kahve yetiştiriciliğini teşvik etmiş ve gerçek atılım bu tarihten sonra yaşanmıştır.
“Asosiacion Nacional Del Cafe” 1960 yılında kurulmuştur. Kahve yetiştirenlere ek olarak yetiştirmek isteyenlere de finansman sağlayan Anacafe, kurumsal desteğiyle Guatemala kahvesi tüm dünyada tanınmış ve tercih edilir olmuştur.
Guatemala Kahvesine Değer Katan İklim Özellikleri
Orta Amerika’da yer alan Guatemala, bölgenin iklim özelliklerini taşır. Tüm dünyaya kahve ihracatı yapan ülke, üretim sıralamasında genele bakıldığında 10.sırada yer alır. Farklı nota ve tatlara sahip olan Guatemala kahvesi özelliklerini coğrafi farklılıklarına ve iklim yapısına borçludur.
- Verimli topraklarda yetişen Guatemala kahvesinde çikolata ve ceviz notaları baskındır.
- Bölgedeki nem oranın yılın 365 günü yüksek olması asiditeyi dengeler.
- Kahve çekirdekleri ıslak işleme yöntemiyle değer kazanır.
Çikolata, acı kakao ve fındık aromaları Guatemala kahvesinin en karakteristik tatları olarak öne çıkar.
- Ülkedeki pek çok kent ve çok kültürlü toplum yapısı UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.
Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde El Salvador’la komşu olan ülkenin Karayip Denizi ve Büyük Okyanus’a kıyısı vardır. Ülke geneline tropikal iklim hâkimdir. Mevsimler;
- Nisan – Eylül arası yağışlı dönem ve
- Ekim – Mart arası sıcak dönem şeklinde ayırt edilir.
Yağışın bol olması sebebiyle ülkede zengin bir bitki örtüsü vardır. Bu zenginlikten nasibini alan kahve meyveleri, çeşitli aromalarla harmanlanır. Bu özellik Guatemala kahvesinin dünyanın en beğenilen tatları arasına girmesini sağlamıştır.
Guatemala Kahve Bölgeleri ve Çeşitleri
Yıllık üretimi 4 milyon torbaya yaklaşan Guatemala kahvesi baharat ve tütsü notalarıyla öne çıkar. Orta ve tam olgunluğa erişmiş meyvelerden elde edilen çekirdekler, sahip oldukları özelliklerle tüm kahvelerden ayrılır.
Farklı bölgelerde yetişen çekirdeklerin her biri birbirinden belirgin şekilde ayrılır. Guatemala kahvesinin niteliklerini belirleyen bölgeler ve kahve çeşitleri şu şekilde listelenebilir.
- Antigua
Ülkenin güneyinde kalan aktif volkanik dağlarla çevrili bölge, kahve çekirdeğine elmaya benzer gevrek bir asitlik kazandırır. Derin çikolataya eşlik eden çiçek notaları keyifli bir içim için ideal seçimdir. Uzun süre yağış almayan bölgede yetişen çekirdekler kendilerine özgü tadı toprağın zenginliğinden kazanır. Dönemsel olarak alınan yağış ve kalan sürede yaşanan kuraklık kahvenin olgunlaşmasına katkı sağlar.
- Atitlan
Volkanların ve Atitlan Gölü’nün çevresinde yetişen kahveler dolgun bir gövdeye sahiptir. Çekirdekler; hafif asitli, yoğun çiçek aromalı ve karışık baharat notalarından zengindir. Bölgedeki kahve tarlalarında organik gübreleme tercih edilir. Bu da çekirdeklerin sentetik tattan uzak, dolgun bir aroma kazanmasını sağlar. Doğal destek, kahve meyvesini zararlı böcekler ve hastalıklardan korur. Bölgede aylık yağış ortalaması 50 mm’dir.
- Coban
Tropikal yağmurları yoğun alan bir bölgedir. Burada yetişen çekirdekler hafif asitli, orta gövdeli ve tatlı meyve aromalıdır. Potasyum açısından zengin olan topraklarda yetişen çekirdeklerde fındık ve çikolata tadı baskındır.
- Huehuetnango
Ülkenin kuzey kısmında kalır. Mikro iklime sahiptir. Bu bölgenin çekirdekleri şarabı andıran asiditeye, zengin ve tatlı lezzetlere sahiptir. Kuru rüzgârlar, kahvenin sert bir yapı kazanmasını sağlarken ortaya orta- sert dereceli ve acı kakao notaları çıkar. Meksika’dan esen sıcak ve kuru rüzgârlar, kahve meyvesini donmaya karşı doğal olarak korur.
- Nuevo Oriente
Ülkenin doğusunda Honduras’a sınır olan bölge volkanik ve killi topraktan zengindir. 1300-1600 metre yükseklikte, yılda ortama 1900 mm yağış alarak yetişen çekirdekler 18-25° ısıda sahip olduğu özellikleri kazanır. Bu bölgede hasat Aralık ayında başlar ve Mart ayına kadar aralıksız devam eder.
Bölgeler arasında kahve çekirdeklerinin sahip olduğu tat ve aromalar değişiklik gösterse de hepsinin ortak özelliği sert gövdeleri ve orta asidik değerleridir. Sert gövde sayesinde çekirdeklerin sahip olduğu aroma uzun süre muhafaza edilir. Guatemala kahvesi içim keyfi filtre kahve ile çıkar.
Guatemala Kahvesinin Faydaları
Kafeinden yoğun olan Guatemala kahvesi barındırdığı faydalı maddelerle sağlıklı yaşamı destekler. Uykuyu açarak konsantrasyonu artıran kahvenin bilinen diğer faydaları arasında;
- Metabolizmayı hızlandırmak ve
- Kilo verme sürecini desteklemek sayılabilir.
Zengin kahve çeşitliliğine sahip olan Guatemala, çekirdeklerdeki yoğun çikolata, fındık ve acı kakao tadından ayırt edilir. Ülkenin iklimi ve zengin bitki çeşitliliği farklı özelliklere sahip çekirdeklerin üretilmesinde büyük öneme sahiptir.
Guatemala Kahvesi Nasıl Demlenir?
Hafif kavurma önerilen Guatemala kahvesi için ideal demleme yöntemi damıtmadır.
Koyu kavurma önerilen Guatemala kahvesi için ideal demleme yöntemiyse French Presstir.
Guatemala kahvesi nasıl hazırlanır?
1 fincan Guatemala kahvesi için 1 yemek kaşığı öğütülmüş kahve ve su gereklidir. Hafif kavrulmuş çekirdekler makinede ya da V60, chemex gibi ekipmanlar yardımıyla kısa sürede zahmetsiz bir şekilde içime hazır hale getirilir.
- Damıtarak demleme için filtre kâğıdı yerleştirilmiş demleme aparatına kahve yerleştirilir. Kaynamış ve ideal sıcaklığa gelmiş temiz su, kahve üzerinde yavaş ve dairesel hareketlerle gezdirilir. Kahve yavaşça süzülerek sahip olduğu aromaları bırakır. Yaklaşık 5-6 dakika dinlendirilecek kahve afiyetle yudumlanabilir.
Tercihini koyu kavrulmuş çekirdeklerden yana kullanan kahve tutkunları french press yardımıyla kahve fincanlarının 6-7 dakika içinde ellerine alabilirler.
Guatemala Kahvenizi Nasıl Alırdınız?
Nasıl kahve içmekten hoşlanıyorsunuz?
Kahvenizi nasıl demleyeceksiniz?
Bu sorulara yanıt verdikten sonra bölgelere özel farklı tat ve aromaya sahip Guatemala kahvesi seçimi yapabilir ve demleme işlemine geçebilirsiniz. Yeni bir kahve paketini açtığınızda hissettiğiniz koku ve yoğunluk sizi heyecanlandırıyorsa kahve tutkunu olduğunuzu söyleyebiliriz. İster filtre kahve olarak ister çok ince öğütülerek Türk kahvesi formunda demlenebilen Guatemala kahvesi tadım ve nitelik değerlendirmesinde 80/100 puan aralığındadır. Dünyanın en iyi kahveleri arasında yer alan çekirdekler eşsiz lezzetiyle damakta iz bırakır.
Yeni demlenmiş lezzetli bir Guatemala kahvesi yanına; browni, çikolatalı kek, bitter çikolata, krem karamel, tarçınlı çörek, kruvasan veya peynirli tost ideal eş olacaktır. Filtre kahve ve yiyecek uyumu için çekirdeklerin sahip olduğu aroma, gövde sertliği ve asidite hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.